Οι καθρέφτες

Αντιγράφω ένα κομμάτι από ομιλία του υποδιοικητή Μάρκος, γιατί μου φάνηκε όμορφο. Η ομιλία είχε θέμα τον αγώνα των ιθαγενών για να αποκτήσουν ξανά τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Αλλά το κομμάτι που ακολουθεί, ασχολείται με παράθυρα και καθρέφτες. Χρήσιμα πράγματα δηλαδή, αν τα χρησιμοποιείς σωστά:


"Ο Μάρκος δεν υπάρχει, δεν είναι -είναι μία σκιά, είναι η κορνίζα ενός παραθύρου. Αν πίσω μου βλέπετε τους συντρόφους μου διοικητές, τους αρχηγούς μου, πρέπει να σταθείτε από την άλλη μεριά, τη μεριά των κοινοτήτων και να καταλάβετε πολύ καλά πως όταν τους βλέπουμε είναι ακριβώς ανάποδα, εκείνοι είναι μπροστά από εμάς. Αυτό το παράθυρο θα θέλαμε να χρησιμέψει για να σκύψετε πάνω σ’ αυτό που είμαστε, αυτό που υπάρχει πίσω από μένα, και πίσω από τους διοικητές μας: στους ιθαγενικούς λαούς και σ’ όλη την κατάσταση της αδικίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης.


Είναι επίσης ένα παράθυρο για να δουν από την άλλη πλευρά οι ιθαγενικές κοινότητες, να σκύψουν και να δουν εσάς. Για να δουν ότι η καλοσύνη και η κακία δεν έχει να κάνει με τη γλώσσα ή με το χρώμα των ματιών.

Τόση προσοχή, τόση αγωνία, τόση πίεση για κάτι που σε τελευταία ανάλυση είναι μία κουκούλα αδειανή, είναι απλά μια κακή φωτοχυσία που συγκρατεί τον αγώνα μας. Εμείς, όμως, θέλουμε να σας ζητήσουμε ένα πράγμα. Με τον κατάλληλο φωτισμό μία κορνίζα παραθύρου γίνεται και καθρέφτης. Είμαι σίγουρος ότι αν κοιτάξετε καλά θα καταφέρετε αν δείτε εσάς τους ίδιους. Και αυτό είναι που θέλουμε να σας ζητήσουμε, αυτό είναι που θέλουμε να καταλάβετε. Εμείς είμαστε εσείς. Εγώ είμαι εσύ."



Ολόκληρη η ομιλία του Μάρκος υπάρχει στη σελίδα της Καμπάνιας: Ένα σχολείο για την Τσιάπας.

Posted by...The Motorcycle boy at 9:10 μ.μ.  

5 comments:

reservoirdogs είπε... 11/8/06, 9:39 μ.μ.  

Kι όχι μόνο αυτό,αλλά μετά αφαιρείς και το κράμα του κασσίτερου πίσω από τον καθρέφτη,τον σπας και περνάς στην άλλη μεριά.Φιλιά.Ευχαριστώ και τους τρεις σας για χθες!!!

Erwtas Stomaxhs είπε... 11/8/06, 11:59 μ.μ.  

Και αυτό εδώ το Blog ένα παράθυρο είναι,
ένα παράθυρο είναι πάντα καλύτερο από ένα σκέτο ντουβάρι,
γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να κοιτάξεις και προς τα έξω,
είναι επιλογή του καθενός να σκύψει και να δει ή να κλείσει την κουρτίνα.

The Motorcycle boy είπε... 12/8/06, 11:29 π.μ.  

R.D., συνήθως, όταν πας να το αφαιρέσεις βλέπεις πως δεν υπήρχε τελικά. Και οι τρεις μας -περάσαμε πολύ καλά μαζί σου.
Erwtas το ενοχλητικό με τα παράθυρα είναι οτι πολλές φορές καθρεφτίζουν -αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους άλλωστε.

Λίτσα είπε... 13/8/06, 8:39 π.μ.  

Εξαιρετική η ομιλία. Θυμίζει ότι τα αυτά που θεωρούμε αυτονόητα, εν τέλει μόνο αυτονόητα δεν είναι πουθενά στον κόσμο πια.

The Motorcycle boy είπε... 13/8/06, 10:11 π.μ.  

Τα δικά μου αυτονόητα πάντως έχουν καταρριφθεί φύρδην (που έλεγε και η "Ατυχισάσα")

Δημοσίευση σχολίου